Дизайн шампиони и Опознай професиите

Какво е дизайн мислене?
Дизайн мисленето е водещият метод за иновации в световен мащаб. В основата на метода е ориентирането около хората и техните потребности (явни и скрити). Дизайн мисленето дава множество инструменти за насърчаване на креативност и създаване на иновации.

Какво са „Дизайн шампиони“?
Дизайн шампиони е образователна програма на Red Paper Plane с качествени и подробно разработени образователни проекти, за професии и човешки дейности, за деца на възраст от 4 години нагоре.
Тя е единствената у нас, готова за прилагане, програма за деца с дизайн мислене, разработена от университета Станфорд.
С „Дизайн шампиори“ при децата се развива водещи умения и нагласи за 21-ви век – креативност, решаване на проблеми, емпатия, общуване, работа в екип, поемане на инициатива, любопитство,увереност, упорство, адаптивност, лидерство и др.

Какво са мисии?
„Мисиите“ са нов вид образователен проект, разработен с метода “дизайн мислене”. Всяка мисия представя реална професия или човешка дейност. Представлява цялостно учебно преживяване, което мотивира децата и им показва богатството на света.

Как протича една мисия?
Мисиите са 9 на брой, като една мисия протича в рамките на 2 дни, по 3 часа на ден.
През първия етап от мисията с помощтта на видеа, презентации, игри и различни инструменти децата по забавен и интересен начин опознават съответната професия.

Във всяка мисия децата имат проект, който трябва да изпълнят и във втората част чрез дизайн мислене, брейнсторминг и с помощта на много лепящи листчета децата дават идеи, вземат решения и избират посока на работа. Работи се в екип и всяко дете взема участие в процеса. Приемат се всякакви идеи дори и най-фантастичните и нестандартни.

През третата част на мисията се подготвят материалите и се създава крайния продукт в проекта. Накрая той трябва да бъде представен, като в представянето участват всички от екипа.

В УЧЕБНИЦА “9 музи” провеждаме седмични срещи за опознаване на професиите всяка  събота от 13:30 до 15:00 часа. Заниманията се основават на Програма “Дизайн шампиони”. Повече за заниманията и провеждането на срещите за опознаване на пофесиите ще намерите тук:  htthttps://9musesbg.com/9muses/young-discovere

Мисия: Архитект – “Сгради в Ню Йорк”
Какво ли е да си архитект в Ню Йорк – един от най известните градове на света? С тази мисия децата ще опознаят същността на работата на архитекта, като научат повече за някои от тях и се запознаят с известни сгради в Ню Йорк. След това им предстои да се разделят по групи и даизберат вид сграда, която да създадат, на която накрая да направят чертеж и макет.

Мисия: Космонавт – “Слънчевата система”
Какво ли е да си космонавт днес, когато откриваме нови галактики и говорим за хора на Марс? С тази мисия децата ще опознаят работата на космонавтите, техните мисии и облекло, ще разгледат видове космически апарати и планетите в Слънчевата система. След това ще изберат планета и мисия, ще се разделят на екипажи и ще изпълнят мисията си с космическия апарат, който са направили.

Мисия: Лекар – “Здравословен живот”
Лекарите имат важна задача – те познават как работи човешкото тяло, от какво боледуваме и какво да правим за да поддържаме добро здраве. В тази мисия децата ще опознаят от какво зависи нашето здраве и как навиците ни му влияят. След това ще работят в екипи и ще решат какво от ежедневието си могат да променят, за да водят по-здравословен живот, като направят предписание за всеки аспект от здравето ни

Мисия: Еколог – “Животните в Арктика”
Природата постоянно се променя, а с нея и животът на всички същества. С тази мисия децата ще опознаят как си взаимодействат растения, животни и околна среда и ще научат повече каква роля имат хората в тези процеси. Ще се насочат към Арктика, където всички обитатели са се адаптирали към уникалните условия и ще измислят арктически резерват с животни и дейности за хората в него.

Мисия: Откривател – “Арктическа експедиция”
“Иска ми се светът да е два пъти по-голям и половината от него все още да не е открита”, е казал Дейвид Атънбъро. С тази мисия децата ще опознаят работата на откривателите, техните екипи и превозни средства. Ще научат за известни откриватели и пътешествията им по света. След това ще изиграят експедиция до
Северния полюс, като изберат цел,планират и приготвят всичко необходимо за постигането й.

Мисия: Пътешественик – “На гости в Гренландия”
За какво се сещате, когато чуете Гренландия? Големият остров на картата, който всъщност не е толкова голям? Гигантска ледена шапка, глетчери, китове, полярни мечки, северно сияние, дива и чиста природа? С тази мисия ще се отправим на пътуване в Гренландия и ще се запознаем с хората, който живеят там и обединяват в себе си приказната природа, трудния климат, миналото и настоящето на ескимоската култура

Мисия: Автомобилен дизайнер – “Семейната кола на бъдещето”
В тази мисия децата ще опознаят професията на автомобилния дизайнер, еволюцията на автомобилите и видовете коли, които използваме. След това ще се потопят в бъдещето, където грижата за околната среда и технологиите са ключов фактор за дизайна. Това ще ги вдъхнови за преосмисляне на семейния автомобил – децата ще измислят нови функционалности и ще ги прототипират със сториборд, скица и модел.

Мисия: Метеоролог – “Полезна прогноза за времето”
С мисията децата ще опознаят какво е това “време”, кои са елементите му и как го измерваме. Ще навлязат в професията на метеоролога – в какво се състои и с какво ни е полезна. След това по екипи ще потърсят решение на най-голямото й предизвикателство в днешния свят, пълен с информация – как прогнозата може да ни
помага да живеем по-добре и да планираме дните, дейностите и облеклото си.

Мисия: Главен готвач – “Сладко кулинарно преживяване”
Децата ще опознаят професията на главния готвач и как се е развивала във времето.Ще поговорим как храната се превръща от индивидуална нужда в удобство, а оттам в цяло преживяване. Децата ще маркират идеи и впечатления, като след това по екипи ще потърсят свое решение на предизвикателството – как да приготвят нещо сладко и здравословно, като създадат истинско кулинарно преживяване с интересен вид на ястието, подребда, обстановка и история

 

Цена на мисия 70 лв.
Запишете детето си за следващата ни мисия!

Red Paper Plane

 

Red Paper Plane

 


 

Запишете се