Творческо ателие за хайку и японски изкуства за деца. Всяка събота от 10:00 часа.

Заповядайте всяка (събота) от 10:30 часа в Творческото ателие за хайку и японски изкуства за деца. Ателието стартира дейостта си на 22.11.19 г.

Щастливи сме да Ви запознаем с една нова за нашия център дисциплина и сме много горди и благодарни, че Българският хайку съюз избра точно УЧЕБНИЦА „9 музи“ , за да проведе първото в България обучение за писане на хайку и то за деца.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХАЙКУ

Хайку е най-късата поетична форма в световната литература. Въпреки че се състои само от три реда, то може да изрази и дълбоко чувство, и проблясък на интуицията. В хайку няма символи. То отразява живота в неговото свободно движение.

КАКВО МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ УЧАСТНИЦИТЕ

Творческото ателие има за цел да развива самочувствието на децата, като им помогне да изразяват себе си чрез творчество, вдъхновено от Изтока, но вече отдавна с глобално приложение.

ЗАЩО ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ

Хайку развива езикови умения, включително речников запас, способност за себеизразяване (на емоции, мисли, мнение) и умения да описваме, наблюдателност, задълбочава познанията и връзката с природата и непосредствената заобикаляща среда, възпитава екологично съзнание и толерантност към различните гледни точки. 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТВОРЧЕСКОТО АТЕЛИЕ

В първата си част (първите четири занимания), творческото ателие въвежда основите на хайку и неговата образност с помощта на материали от класиката (хайги и хайку от японски класически майстори, както и от български) и опита на великобританската програма за училища „Хайку за деца“ на Хигинс. Обръщаме внимание на сетивата и начинът, по който езикът изразява нашите усещания чрез създаването на образи. Подготвени са работни листи, наречени „Избери своето хайку“.  След всяко занимание децата ще имат поне по едно „свое хайку“.

Във втората част съчетаваме хайку и арт задачи по-динамично и свободно. Всяко занимание има определена хайку тема, която е вплетена в арт задачата. Арт задачите способстват навлизането в хайку да става по непринуден и забавен начин.

Програма:

 1. Запознаване с хайку и връзката “образ-въображение”. Какво е образ/картина в хайку? Развиване на способността ни да наблюдаваме. Задача: да изразим два образа, които ни впечатляват с възможно най-точни думи – „Избери своето хайку“ (работни листове) за оригами сърце.
 2.  „Избери своето хайку“ –  продължение. Как избираме най-точните и въздействащи думи, за да изразим образа? Вариации върху едно хайку с предоставени работни листове. Развива способността и готовността на децата да редактират, да търсят най-добро звучене, най-силно въздействие, най-ясно езиково изразяване в рамките на хайку. Допълнителна творческа задача: „Нарисувай любимата си дума към своето хайку“.
 3. „Избери своето хайку“ –  продължение (с помощта на работни листове). Хайку поезията като общуване през времето. Рисунка (и писане на отговор) по хайку на известен автор.
 4. Сетивата – връзката ни със света и чувствата. Звук, аромат, вкус, визия, движение. Хайку като скица от впечатления и преживявания. Сегашно и минало време – защо пишем хайку в сегашно време, дори когато пишем по/за спомен. Класически (Шики) и модерни хайку примери. За вдъхновение ще използваме различни предмети в изследването на сетивата ни – например цвете, музикален инструмент (или музикално произведение, или природни звуци) и други.
 5. „Сезоните.“ Защо и по какъв начин са важни за нас, хората. Сезоните в различните географски ширини. Думата като ключ (сезонните думи киго). Хайку примери от японски и западни хайджини. Писане на хайку за настоящия сезон. Помощни материали – фотографии.
 6. „Сезоните“ – продължение. Хайку броеница на тема четирите сезона (децата си избират сезон или сезони, за които да пишат). Сезонно оригами – листо/ цвете/играчка за елха/корабче – по избор, в което ще вградим готовото хайку.
 7. „Кутийки, в които да скъташ своите желания“. Изработване на оригами сувенири (кутийка) с хайку.
 8. „Градът, хората – мястото, където живея.“ Значението на прякото, лично преживяване, красотата на ежедневието. Помощни материали – фотографии от дома и градската среда – добре е децата да донесат фотографии, правени от тях.
 9. „Страница от моя дневник“. Най-силното ми впечатление от днес/тази седмица, което моят дневник заслужава да чуе.  Запознаване със сенрю – светът на чувствата (стих за емоционално състояние или по наблюдение от социалния свят на хората – интересни случки и други. Правим си колаж/скрапбук страница с помощни материали, изрезки от списания, хартия, рисунка и др). Каква е разликата между хайку и сенрю.
 10. Хайга портрет/автопортрет. Себеизследване чрез хайку стихове. Примери от японската класика и от модерно време.
 11. Хайку като общуване. Игра – споделено писане и рисуване между две или повече деца (по модела на ренку).
 12. Изработване на коледна или новогодишна картичка. Хайку на новогодишна или друга празнична тема (според датата на провеждане) – нашите надежди, мечти и желания, нашата равносметка.
 13. Подготовка за 16 Световен конкурс за детско хайку на тема „Спортове”, организиран от японската фондация JAL със съдействието на Български хайку съюз. Запознаване с творбите на наградени български деца от предишни издания на конкурса под формата на картички и албум. Кой е вашият любим спорт или спортист? Какъв спорт си мечтаете да тренирате? Изработване на тематична рисунка или апликация, писане на хайку стихче. Запознаване с правилата за участие в конкурса, попълване на формуляри за участие.
 14. „Хайку върху крилата на птица“ – изработване на оригами жерав или гълъб. Разговор за значението на различни символи при различните народи – сезони, предмети, животни, ритуали. Примери за хайку, писани в Африка, Америка, Япония, Индия, България и т.н. – кое е общото между всички хора по света, въпреки техните различия. Хайку вдъхновение за родния край/място. 
 15. Попълване на обща оригами книга – албум (предварително изработен от водещия) с рисунки, колаж и най-добрите ни хайку.

В идеите за заниманията са използвани практики по материали на British Haiku Society (Haiku teaching Kit for children), William J. Higginson – “The Haiku Handbook. How to write, share and teach haiku” и сферата на Арт терапията.

КАК СТАВА ЗАПИСВАНЕТО

Участието в творческото ателие е само след записване. Може да запишете на номер 0886787899 или  0889545775 или попълнете формата за регистрация в края на страницата!

Групите ни са от не повече от 12 деца. Минимален брой участници за стартиране на ателието – 5 деца.

КАКВА Е ЦЕНАТА НА КУРСА

Цената за целия курс на обучение е 180 лева. Има възможност таксата да бъде заплатена на две или три вноски.

ПРЕПОДАВАТЕЛ : Венелина Петкова – дългогодишен член на Български хайку съюз

Запишете се

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest